Visafslag Spakenburg 1923 - 2023

De visafslager ziet in de verte een stipje op de horizon. Daar zal je een botter hebben die zijn visvangst naar de visafslag komt brengen. Als de boot binnenloopt ziet hij dat het de BU59 is en laat de sirene loeien. De werkzaamheden worden gestaakt en uit alle hoeken en gaten, met bakfiets, hondenkar of lopend komen de visventers naar de visafslag. De visventers hebben allemaal hun eigen nummer in de visafslag en als de bel gaat wordt de vis geveild. Na afloop wordt er afgerekend in het kantoortje van de visafslag en wordt er nog nagepraat in café Zeezicht…..

Bovenstaand scenario speelde zich 100 jaar geleden af. Ter ere van het honderdjarig bestaan van de visafslag zijn er dit jaar verschillende evenementen en activiteiten rondom de visafslag Spakenburg.

De visafslag

De afslag prijkt aan de kop van de museumhaven, aan het eind van de Havendijk. Ruim 60 jaar lang verzekerde de afslag de plaatselijke vissers van een eerlijke prijs voor hu vangst. Het gebouw werd in 1923 neergezet als vervanging van een bestaand houten gebouw op die plaats. Het oorspronkelijk ontwerp van de Bunschoter architect Hendrik Dekkers was minder sober dan het gebouw dat uiteindelijk gerealiseerd werd. Het gebouw kent één bouwlaag. Aan de noordzijde is de gevel aan twee zijden afgeschuind. In het midden van de noordgevel bevindt zich een van de toegangsdeuren. In dit gevelgedeelte en in de twee schuine vlakken aan de noordzijde bevinden zich meerdere lichtspleten. De hoofdentree bevindt zich aan de oostzijde. Aan de westzijde zijn twee toegangsdeuren, een dubbele en een enkele houten deur. Het kantoor bevindt zich aan de zuidoostelijke zijde van het gebouw.

Het oorspronkelijke interieur, inclusief de trapsgewijs oplopende van 1 t/m 100 genummerde houten banken, is bewaard gebleven. Ook de veilingklok en de rails met wagen en zinken kiepbak maken deel uit van dit oorspronkelijke interieur.

Rijksmonument

Het gebouw van de voormalige afslag is erkend als rijksmonument vanwege de architectuurhistorische en de cultuurhistorische waarde. Zowel exterieur als interieur zijn gaaf bewaard gebleven. Het gebouw is een kenmerkend onderdeel voor de oude vissersplaats Spakenburg uit de periode voor de afsluiting van de Zuiderzee. Het gebouw toont op welke wijze deze voor het dorp belangrijke vorm van handel in vis in de praktijk in zijn werk ging. Ook de markante ligging op de kop van de Spakenburgse haven speelde een rol bij de aanwijzing tot rijksmonument. In 1986 is de visafslag gesloten. Vanaf die tijd is het gebouw in gebruik als museum.

Bezoek de visafslag

In 1991 heeft de gemeente Bunschoten de visafslag in beheer gegeven aan de Vereniging De Bruine Vloot, waardoor het voormalige visveilinggebouw voor het publiek kon worden opengesteld. De Bruine Vloot geeft bezoekers de gelegenheid kennis te maken met de werking van een visafslag. In de nog in originele staat zijnde visafslag hebben vele gebruiksvoorwerpen die met de visserij te maken hebben een plaats gekregen. De oude banken en een nog goed functionerende veilingklok geven een goede indruk van de visafslag in vroeger tijden. Naast een uitvoerige uitleg over de gebruiksvoorwerpen en de visserij, kunnen bezoekers in de oude banken plaatsnemen en een demonstratie van het veilen van vis bijwonen. Loeit de sirene? Dan begint het ‘spel’ en kun je meedoen met de veiling. Hou je vinger aan de knop, bied mee als de grote veilingklok draait en neem -als je wint- een heerlijk visje mee naar huis.Een gezellig gebeuren waarbij u vele vissersverhalen verteld worden. 

Tijdens grote evenementen is de visafslag de hele dag open voor publiek. Op andere dagen reserveer je de afslag via het VVV-kantoor.

 

De afslag 100 jaar

Het thema van de Visserijdag op 2 september 2023 is ‘De afslag 100 jaar’. Er worden dit jaar diverse evenementen georganiseerd rondom dit thema.

Bezoek de visafslag

Kom met familie en/of vrienden kijken en luisteren naar de veilingmeester in de Visafslag wanneer het jou uitkomt. De afslag is op afspraak te bezoeken tussen 9.00 en 17.00 uur. 
Kosten: € 85,00 bij 12 personen (extra persoon €7,00)

Facebook pagina

Voor het laatste nieuws bezoek en like onze facebookpagina.

trouwen in de visafslag

  • Met name in de zomermaanden is de visafslag een sfeervolle locatie en een prachtig decor voor jullie huwelijksplechtigheid.