Vereniging De Bruine Vloot

Vereniging de Bruine Vloot Spakenburg is een collectief van bottereigenaren met een vaste ligplaats in de oude (Museum)haven van Spakenburg. Ze ondersteunt de scheepseigenaren bij het beleid rond deze haven, denkt mee over het ligplaatsenplan, het toekomstig behoud van haven, werf en vissersschepen, is een vaste belangrijke partner voor de vier Spakenburgse zomerdagen, organiseert de jaarlijkse (niet-commerciële!) Visserijdag elke eerste zaterdag in september en is gevestigd in Museum de Visafslag op de kop van de haven in Bunschoten-Spakenburg.

Na de afsluiting en inpoldering van de Zuiderzee raakten steeds meer vissers hun broodwinning in de visserij kwijt. De schepen bleven weliswaar aan de wal liggen, hun schippers vonden vervangend werk in fabriek of elders. Een schip moet echter varen om in goede staat te blijven en zo raakten veel botters in verval.

Eind zeventiger jaren raakten anderen – meestal van buiten de vissersgemeenschappen – geïnteresseerd in de oude vissersschepen (soms tot wrakken vervallen!). Ze knapten ze met veel zorg, inspanning en zeer hoge kosten op om ze nu voor andere doeleinden in te zetten.

Naast eigen gebruik werd veelal besloten de schepen te verhuren aan opstappers die voor een dag meezeilden om zo het leven aan boord van een botter te ervaren.

Deze schepenverhuur is (zeker tegenwoordig) dé manier voor bottereigenaren hun schip niet alleen in de vaart te houden, maar het met de verhuurinkomsten ook op peil te brengen, in goede staat te houden of zelfs te verbeteren.

Vanuit deze doelstelling is de Vereniging de Bruine Vloot ontstaan:
door samen te werken kunnen grote groepen mensen tegelijk de dag van hun leven meemaken, varen de schepen regelmatig, en maken de inkomsten van verhuur het mogelijk deze traditionele schepen te behouden voor de toekomst.


Vereniging de Bruine Vloot is niet alleen actief in het verzorgen van rondvaarten. Dit collectief van bottereigenaren heeft – dat spreekt voor zich – een vaste ligplaats in de Spakenburgse museumhaven. Ze bepaalt dan ook mede het beleid voor deze haven.

Daarnaast is ze partner voor de Spakenburgse dagen die vier keer per jaar tijdens de zomerperiode gehouden worden. Deze toeristische attractie is al sinds 1970 een bijzonder evenement dat elk jaar meer bezoekers lijkt te trekken. Naast een drukbezochte braderie vinden er verspreid over de hele dag activiteiten plaats die een realistische indruk geven van het vroegere leven in het vissersdorpje Spakenburg.

Er zijn klederdrachtpresentaties, kinderspelen in klederdracht met uitleg, volksdansgroepen treden op, shantykoren vrolijken het geheel op met hun oud-Hollandse meezingers. Kortom vanuit alle hoeken van het land verschijnen er mensen in klederdracht die zich speciaal voor deze dagen op hun mooist uitdossen: Marken, Rijssen, Huizen, Katwijk, Noordwijk, Urk, Volendam, Nunspeet, Scheveningen, Zeeland, Friesland, etc.

Tussendoor verzorgen enkele schepen van de Vereniging de Bruine Vloot elk uur rondvaarten en vertellen de schipper en zijn maat over het moeizame vissersbestaan uit vroeger dagen.

Jaarlijks organiseert de Bruine Vloot op de eerste zaterdag van september de volkomen unieke Spakenburgse Visserijdag. Deze dag heeft elk jaar een thema en laat op geheel eigen wijze zien hoe het leven in de authentieke vissersplaats er in de hoogtijdagen van de visserijcultuur uitzag, bovendien gebeurt dit op niet commerciële basis….

Beslist een dag die volop aandacht behoort te krijgen: het pittoreske Spakenburg rondom de Oude Haven wordt omgetoverd in de rustieke sfeer van een eeuw geleden. De bezoekers krijgen een vrolijk beeld van hoe de Spakenburgse vissersbevolking indertijd het hoofd boven water hield met alle onderdelen die voor die zware en inspannende visserij belangrijke en onmisbare voorwaarden waren.

Vereniging de Bruine Vloot is gevestigd in de Visafslag op de kop van de Oude Haven. Tijdens festiviteiten als Spakenburgse dagen, maar vooral op de Visserijdag wordt hier nog vis geveild volgens de oude tradities. Een bezoekje om dat zelf mee te maken is zeker aan te raden!

Zo zijn door deze – het hele jaar door (!) actieve – Vereniging de Bruine Vloot

de authentieke vissersschepen met hun roemruchte verleden varende

historische monumenten geworden waarop dagelijks vele gezelschappen

plezier beleven waar de vissers in vroeger dagen hun harde bestaan op

doorbrachten:


de Sjuut van Groof heeft zijn waarde voor het nageslacht èn de toekomst behouden.